Máme 7 produktů v kategorii

Máme 7produktů v kategorii

Řeřicha – rostlina s všestrannými vlastnostmi

Řeřicha je rostlina s jedinečnými vlastnostmi. Je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů a jeho vypěstování zabere jen pár dní. Z tohoto důvodu je oblíbená zejména v předjaří, kdy je přístup k sezónní zelenině a ovoci velmi omezený. Klíčky řeřichy obsahují velké množství vitaminu C, což je velmi silný antioxidant, dále vitaminy A, E a K. Obsahují také vitaminy skupiny B. Řeřicha nám dodává také minerály důležité pro správné fungování organismu – hořčík, jód , vápník a železo. Charakteristická vůně a ostrá chuť řeřichy je výsledkem velkého množství síry, kterou obsahuje (síra má pozitivní vliv mimo jiné na stav naší pokožky, vlasů a nehtů). Řeřichu lze přidávat do salátů a salátů, sypat na chlebíčky, přidávat do různých druhů pomazánek a tvarohu.

Pár slov o pěstování řeřichy ze semen

Řeřichu lze pěstovat na zahradě, ale oblíbenější je zasadit semena této rostliny doma. Semena řeřichy se většinou pěstují na ligninu napuštěném vodou (místo ligninu můžeme použít vatu). Aby rychleji vyklíčily, je dobré je dát na nějakou dobu do sklenice s vodou a poté rozetřít na lignin. Klíčení urychlíte i přikrytím nádoby fólií na cca 2 dny. Při pěstování řeřichy je důležité, aby byl substrát neustále mokrý, ale semena by neměla plavat ve vodě (na zálivku je nejlepší použít postřikovač). Řeřicha se sklízí většinou po týdnu nebo maximálně 10 dnech – rostliny by měly být vysoké maximálně 7 centimetrů. Starší a větší ztrácejí vynikající chuť.

Kupujeme semínka řeřichy

Semena řeřichy určená pro domácí pěstování by měla pocházet pouze z prověřených, důvěryhodných zdrojů. To zaručuje, že se k nám dostanou zdravé rostliny, bez jakýchkoli stop chemikálií, které by mohly ohrozit naše zdraví. Před použitím řeřichových semínek je dobré zkontrolovat, zda mají aktuální datum spotřeby (datum spotřeby je na každém balení). Pamatujte, že po tomto období mohou semena částečně nebo úplně ztratit svou schopnost klíčit. Semena řeřichy by se neměla nakupovat do zásoby. Pokud jich však máme doma více, měli bychom je skladovat na suchém a chladném místě, v dobře uzavřené nádobě (např. zavařovací sklenice). Vysoké teploty a vlhkost způsobí, že začnou klíčit.