Máme 1 produktů v kategorii

Máme 1produktů v kategorii

Zefirant – základní informace

Zephyranty jsou vytrvalé okrasné rostliny, které patří do čeledi Amaryllidaceae. Jsou příbuzné mj. česneku, ipheionu, nerinu a červce. V přírodních podmínkách tyto rostliny rostou v jihovýchodní Asii, Střední a Jižní Americe, Austrálii a také v Africe. V současné době se pro svou jedinečnou okrasnou hodnotu pěstují v mnoha zemích světa. Zephyranty dosahují výšky až 50 centimetrů. Jejich podzemní částí je kulovitá nebo hruškovitá cibulka. Dlouhé, stálezelené listy mají paralelní žilnatinu. Květenství obsahuje od 1 do 6 nálevkovitých květů. Mohou být růžové, bílé, červené nebo žluté. Období květu zephyrantů obvykle začíná v červenci a může trvat od září. Plody rostliny jsou třírohé tobolky obsahující černá semena. Některé druhy zephyrantů se používají v lékařství. Neměli byste je však používat samostatně, jsou to jedovaté rostliny. Zephyranty nejsou zcela odolné vůči mrazu, proto je lze bezpečně pěstovat pouze v teplých oblastech země.

Základní informace o pěstování zephyrantů

Pro zephyranty vyhraďte slunné a klidné místo. Těmto rostlinám se nejlépe daří ve středně vlhkých, propustných a na živiny bohatých půdách s neutrálním pH. Zephyranty pocházejí z teplejších oblastí, takže nejsou mrazuvzdorné. Do cílové polohy se doporučuje sázet až po pominutí nebezpečí mrazů. Můžeme je zasadit i do květináče a do léta uchovávat ve vyhřáté místnosti. Zephyranty potřebují pravidelnou zálivku. Pokud jsou zasazeny do kvalitní půdy, nepotřebují hnojení. Na podzim, když listy zephyrantu začnou vysychat, je třeba cibule rostliny vykopat. Skladují se v nádobách naplněných pískem nebo pilinami při teplotě 5 až 8 stupňů Celsia.

Vybíráme kvalitní cibuli zephyrant

Chcete-li získat zdravé a zralé rostliny, měly by být vysazeny z vysoce kvalitních cibulí. Pro výsadbu vybírejte cibule co největší (pouze takové cibulky vytvářejí nejpůsobivější rostliny), nezbarvené a pevné. Zkušení zahradníci tvrdí, že se vyplatí kupovat cibulky zephyrantu od renomovaných polských výrobců. Nezapomeňte nikdy nekupovat cibuli neznámého původu (i když je o něco levnější).