Žárovky šťovíku
Cibule šťovíku jsou nabídkou pro zkušené i začínající zahradníky, kteří hledají jedinečné rostliny do zahrady a pro pěstování v květináčích. Pro šťovíky jsou charakteristické trojúhelníkové (charakteristický tvar listů je proto někdy nazýván údem štěstí), fialové listy a schopnost pohybu. Jejich další ozdobou jsou jemné, šeříkové květy.
Máme 1 produktů v kategorii
Máme 1produktů v kategorii
Šťovík – nejdůležitější informace o rostlině
Oxalis je jednoletá nebo víceletá rostlina patřící do čeledi Oxalis. Souvisí mimo jiné s oblíbenou karambolou. Oxalis přirozeně roste v Jižní Americe a Africe (roste především ve stinných lesích). Nejvyšší druhy oxalis tvoří trsy nepřesahující 100 centimetrů na výšku (většina z nich je mnohem kratší, například trojúhelníkové oxalisy dosahují výšky až 20 centimetrů). Listy šťovíku jsou trojúhelníkové, skládají se ze 3 menších lístků. Vyznačují se červenou a dokonce vínovou barvou. Listy šťovíku se otevírají na slunci a zavírají, když se setmí. Rostlina vytváří jemné, malé, bílé nebo světle růžové květy, které se shromažďují ve volných květenstvích. Šťovík by měl být uchováván mimo dosah dětí a domácích zvířat, protože při konzumaci většího množství může způsobit otravu.
Pěstování šťovíku pro začátečníky
Cibule šťovíků se doporučují i začínajícím zahrádkářům, protože tyto rostliny nejsou nijak zvlášť složité na pěstování. Nejlepší je vysadit je do částečně zastíněných poloh, protože jejich listy se mohou na plném slunci spálit. Szczawnik se nejlépe cítí při teplotách mezi 15 a 18 stupni Celsia. Neodolá poklesu teplot pod 10 stupňů Celsia. Vhodný substrát by měl být propustný, středně vlhký a bohatý na živiny. Pokud se rozhodneme pěstovat tuto rostlinu v květináči, stačí nám univerzální květinová zemina. Péčí, na kterou je třeba při pěstování šťovíku pamatovat, je pravidelná zálivka (používáme převařenou, odstátou vodu pokojové teploty), hnojení a pletí. Oxalis je poměrně odolný vůči škůdcům a chorobám rostlin. Pamatujte však, že nadměrné zalévání těchto rostlin může vést k rozvoji houbových chorob.
Vybíráme kvalitní cibulky této rostliny
Při nákupu cibulí šťovíků dbejte na to, aby pocházely od prověřených a renomovaných producentů (nikdy nekupujte cibuli nejistého původu, i když jsou dostupné za atraktivní ceny – existuje velké riziko, že jsou nemocné nebo obsahují larvy škůdců). Ideální cibule by měla být pevná a barevně jednotná. Jakékoli skvrny nebo léze jsou nepřijatelné. Cibule by měla být skladována na suchém a chladném místě.